31.01.2011 — 31.01.2017

Lucy in the Sky

 • foto: Eva Broekema

  foto: Eva Broekema

 • Bedsprei: Annemiek Pruijt

  Bedsprei: Annemiek Pruijt

 • foto: Eva Broekema / Bed: Auping

  foto: Eva Broekema / Bed: Auping

 • lekker ontbijt bij -18C...

  lekker ontbijt bij -18C...

 • Fotoshoot dak Silo

  Fotoshoot dak Silo

 • Expositie Rondeel Deventer

  Expositie Rondeel Deventer

 • Lucy Dome

  Lucy Dome

 • Kickoff

  Kickoff

 • Expositie Coda Apeldoorn

  Expositie Coda Apeldoorn

 • rondleiding in de silo

  rondleiding in de silo

 • op de silo - koud en hoog!

  op de silo - koud en hoog!

 • Expositie Coda Apeldoorn

  Expositie Coda Apeldoorn

 • team Andreas Hetfeld en DUS architects (Hedwig Heinsman) kiezen de silo als locatie

  team Andreas Hetfeld en DUS architects (Hedwig Heinsman) kiezen de silo als locatie

 • Expositie Rondeel Deventer

  Expositie Rondeel Deventer

 • logo

  logo

 • Expositie Rondeel Deventer

  Expositie Rondeel Deventer

 • Rob Sweere en Chris van den Berk (Mulders vandenBerk architecten)

  Rob Sweere en Chris van den Berk (Mulders vandenBerk architecten)

 • Expositie Rondeel Deventer

  Expositie Rondeel Deventer

 • Kickoff

  Kickoff

 • Expositie Rondeel Deventer

  Expositie Rondeel Deventer

 • Fotoshoot dak Silo

  Fotoshoot dak Silo

 • Fotoshoot dak Silo

  Fotoshoot dak Silo

 • Fotoshoot Silo

  Fotoshoot Silo

Projectomschrijving

Lucy: een plek waar je je kunt onttrekken aan de stress en de snelheid van het leven van alledag. Hier kun je ontsnappen aan conventies, aan wetten en regels. Hier ben je eigen baas, de kapitein op het schip van verlangen, commandant in je zelfgemaakte ‘space oddity’.

Boek nu een overnachting in de 1e Lucy in the Sky: CUBE
www.elucy.nl

Lucy in the Sky is een project waarbij beeldende kunst en architectuur innig bij elkaar komen. In een samenwerkingsverband van arc... Read more

ontspanning .....

ontspanning .....

Na een lange avond, 200 mensen rondleiden in onze jonge Lucy CUBE treffen we elkaar weer in de CUBE. Op de foto Timo Bralts en een beetje Paul Keizer (mede initiatoren) en Annemiek Pruijt op de bedsprei die zij heeft ontworpen.

Opening Lucy Cube

Opening Lucy Cube

Het is zover! De eerste Lucy is vandaag geopend! Inclusief 200 vrienden van het project waaronder al onze partners, de ontwerpers, wethouders, koks en natuurlijk FATA :-)

Transport Lucy Cube

Transport Lucy Cube

Vandaag ben ik meegevaren met Lucy Cube. Op een binnenvaartschip van Arnhem over de IJssel naar Deventer. Spannend, koud en fantastisch :-)

15.01.2014

Lucy bouwproces

Lucy bouwproces

Vandaag weer aan de slag met bouwproces Lucy in the Sky. Het laatste Lucy Lust evenement van de zomer is geweest, nu komt het aan op het echte werk :-).
Doorrekenen van de bouwkosten, bouwvergunningen afwachten etc. Wat is ook alweer dat spreekwoord... Tussen droom en daad? Staan wetten in de weg en praktische bezwaren.

11.09.2013

Lucy Lust XL - Indian Summer Edition!

De laatet Lucy Lust van 2013 was geweldig! Met onder andere een optreden van Half Way Station :-)

06.09.2013

Lucy in the City

Lucy in the City

Lege winkels in de binnenstad. Wat doe je eraan? Dat is de vraag waar gemeenten, pandeigenaren, winkeliers en architectuurcentra zich mee bezig houden. Vanuit Coöperatie Lucy in the Sky zijn we momenteel druk met het opzetten van een PopUp Hotel!
Het is nog spannend of we vergunningen, veiligheid, pandeigenaren en vrijwilligers op een lijn krijgen. Het boekingssysteem wordt nu gebouwd. Carlos in Huis, Gildehotel, Wonen Boven Winkels zijn al binnenboord. Gesprek met Auping loopt :-)
Het idee is simpel: in 5 winkels worden 5 hotelkamers ingericht die gedurende 5 weekenden te boeken zijn. Eerste weekend is weekend van 5 juli. Zodra de boekingssite online is volgt meer info!

14.06.2013

Lucy lives

Lucy lives

Vandaag druk bezig geweest met het afronden van de aanvraag voor het Mondriaanfonds. Onder de deelregeling; opdrachtgeverschap, dienen we deze aanvraag in.

Team MuldersvandenBerk en Rob Sweere hebben hun ontwerp aangepast en vanaf heden heet Lucy Dome nu: Lucy Cube.

Volgende week vrijdag 7 juni vindt de 2nd edition van Lucy Lust plaats: Lucy Live.
Met singer songwriter Anne-Maarten van Heuvelen aka Hills-music. Wil je erbij zijn? kijk op https://www.facebook.com/events/577362672295486/Work in Progress....

Work in Progress....

Taking over...boss is on vacation. Project Lucy in the Sky naar een grotere hoogte brengen. Definitieve ontwerp Lucy Power is af. Voorbereidingen treffen voor het bouwproces. Pr en Marketing voor Lucy aan het opzetten...

05.02.2013

Het Nieuwe Werken van DUS Architecten (team Nest)

28.11.2012

Cooperatie Lucy in the Sky

Cooperatie Lucy in the Sky

Coöperatie Lucy in the Sky is een feit! Samen met Timo Bralts en Spacecowboys Albert Dedden en Paul Keizer vormen wij sinds vandaag een coöperatie.
De coöperatie is uiteindelijk eigenaar van de Lucy’s en verantwoordelijk voor het beleid en de bedrijfsvoering van het hotel.
De coöperatie heeft het doel de ideeën voortkomend uit de samenwerking binnen de coöperatie op een ondernemende en inspirerende wijze te realiseren. De coöperatie tracht dit doel onder meer te bereiken door de bij de leden aanwezige creativiteit, expertise, netwerken en daadkracht te bundelen, benodigde middelen te werven en gezamenlijk projecten uit te voeren. Lucy in de startblokken :-)

07.11.2012

Hotel Lucy in the Sky

Hotel Lucy in the Sky

Vanaf nu heet het project Lucy in the Sky: Hotel Lucy in the Sky!

Inmiddels zijn we druk bezig met het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Wat zijn exploitatiemogelijkheden, welke bouwnormen gelden er, hoe gaan we financieren etc.
Komende weken hebben we contact met onder andere de Saxion hogere hotelschool, het Lloyd hotel, provincie Overijssel en gemeente Deventer en maken we het bidboek af.
Uiteindelijk zal deze zomer het plan gereed zijn en hopen we na de zomer te kunnen starten met de realisatie :-)

21.06.2012

Lucy Dome

Lucy Dome

LUCY DOME

Ontwerpteam: Rob Sweere & Mulders vandenBerk Architecten.

Locatie: vultrechter op kade Zuiderzeestraat & Scheepvaartstraat.

Monumentaliteit is een van de kenmerken in het werk van zowel beeldend kunstenaar Rob Sweere als de architecten Joost Mulders en Chris van den Berk. Wie overnacht in de LUCY DOME zal zich dan ook onderdeel voelen van een monumentaal kunstwerk. De ontwerpers maakten van de vultrechter, die jarenlang een essentiële schakel was in de overslag van goederen en die na het stilvallen van die bedrijvigheid door oxidatie langzaam wegkwijnde, een nieuw en sprankelend beeldmerk voor het Havenkwartier. Met tussenkomst van een smalle, rondlopende kijk- en lichtstrook is bovenop de roestige trechter een nieuw volume geplaatst. Wie via het hart van de trechter de LUCY DOME betreedt, komt in een verbijsterende, sacrale koepelvormige ruimte met op verschillende plateaus de pantry, de loungehoek en de slaapplek. Sanitair is listig verborgen in nissen. De horizontale lichtspleet en het daklicht bovenin de koepel zorgen voor een ongekende sfeer.

LUCY DOME kende aanvankelijk een stroeve start. De kunstenaar Sweere en de architecten van Mulders vandenBerk Architecten hadden moeite om een juist evenwicht te vinden in het waarderen van elkaars inbreng. Bijzonder is dan dat het uiteindelijke ontwerp niet alleen van een bijzondere schoonheid is, maar dat daarin ook de uiteenlopende opvattingen van de teamleden is terug te zien. Zoals Rob Sweere het tijdens de presentatie verwoordde: ‘In het ontwerp is hun rechte en vierkante denkwijze vloeiend overgegaan in mijn voorkeur voor het ronde’. LUCY DOME is van de vier ontwerpen het enige dat geprefabriceerd zal gaan worden. De uit polystyreen met cnc-freestechniek gemaakte vorm zal voorzien worden van een gespoten, harde waterdichte kunststoflaag. De icoonvorm is uitsluitend passend voor de gekozen locatie: de vultrechter.

Lucy Lov'd

Lucy Lov

LUCY LOV’D

Ontwerpteam: SpaceCowboys & Studio Groen+Schild.

Locatie: Noordzeestraat, hoek Mr. H.F. de Boerlaan (boven op atelier SpaceCowboys).

De Noordzeestraat is de hoofdentree van het Havengebied. Op deze locatie wordt bovenop het dak van de voormalige Machinefabriek Eijsink (nu het atelier van de SpaceCowboys) de LUCY LOV’D geplaatst. Achter de glanzende huid met verleidelijke en wulpse insnoeringen gaat een luxe verblijfseenheid schuil. Een ruime plek voor een enkele overnachting maar ook geschikt voor langer verblijf. Via een eigen entree op de hoek van het pand komt men in het hart van de LUCY LOV’D binnen; hier zijn ook de sanitaire voorzieningen en de pantry opgesteld. De functies in de loft zijn ook door uitstulpingen aan de buitenzijde herkenbaar. De op het oosten gerichte slaapunit heeft een koninklijk bed met zicht op de opgaande zon. Aan de westzijde is het relaxed loungen met een fantastisch uitzicht op de ondergaande zon boven het schitterende IJssellandschap. LUCY LOV’D beschikt over een buitenruimte zodat je bij zomers weer vanaf het terras kunt genieten van het fenomenale uitzicht.

In het ontwerp LUCY LOV’D is de invloed van de kunstenaars vooral in de uitwerking van de huid waarneembaar en heeft de architect in hoofdzaak de plattegrond bepaald. In gezamenlijkheid is de hoofdvorm vastgelegd en de oriëntatie op de omgeving. De deelnemers hebben (voor het eerst) over en weer intensief en met veel werkplezier kennis genomen van elkaars werkwijzen en daar lering uit getrokken voor de toekomst. Het team ziet in een uitwerking en in de realisatie een grote rol weggelegd voor de SpaceCowboys die met hun expertise een dubbele, geïsoleerde kunststof huid kunnen produceren waarbij zowel de binnen- als de buitenzijde in het atelier gemaakt kan worden. Het ontwerp is op de gekozen locatie ontworpen maar kan met enige aanpassing ook voor andere locaties geschikt zijn.

Lucy Nest

Lucy Nest

LUCY NEST

Ontwerpteam: Andreas Hetfeld & DUS Architects.

Locatie: bovenste verdieping in de Grijze Silo.

Logeren ‘on top of the world’! Het is een ongekende en unieke ervaring om op ruim vijftig meter hoogte te overnachten in een nest met rondom uitzicht over de stad en de ommelanden van Deventer. Het nest beklimmen over de trappen in het glazen trappenhuis; dan weet je echt hoe hoog je zit. Sneller en comfortabeler is de lift. Boven, tussen de toevoerkanalen waarmee jaren geleden de silo werd gevuld met mengvoer, is het nest gebouwd met stro, takken en leem. Aan de binnenzijde gladgestreken, de kunststofvloer voorzien van vloerverwarming en het sanitair verstopt in de intimiteit van de nestplooien. Het LUCY NEST heeft drie uitzichtmomenten. In het oosten is het in slaap vallen en wakker worden. In het zuiden is het zonnen en genieten van een jacuzzi op het spectaculaire balkon. In het westen is de onmetelijk verre horizon in zicht bij culinaire versnaperingen en een goed glas wijn. Het LUCY NEST is – eenmaal boven – voorzien van alle denkbare service!

LUCY NEST is het resultaat van spontane en direct aangevoelde samenwerking tussen de kunstenaar Andreas Hetfeld en architect Hedwig Heinsman van DUS Architects. Vrijwel onmiddellijk was de klik zichtbaar en was ook de favoriete locatie (bovenin de grijze silo) een feit. Beide ontwerpers bleken in hun opvattingen, maar ook in hun referenties naadloos op elkaar aan te sluiten. De unieke teamvorming heeft in de voorbereiding niet perse geleid tot een frequent samenzijn. Bijzonder in dit team was wel de werkwijze ter plekke: op derde kerstdag werd bovenin de silo een moque-up gemaakt van krimpfolie en lattenwerk. Een video-opname daarvan maakt deel uit van de presentatie in het Rondeel. Het team voorziet in de realisatie van het ontwerp door veel zelfwerkzaamheid, bijgestaan door locale specialisten zoals rietdekkers en leemwerkers. LUCY NEST is uniek en eenmalig te maken in de top van de silo.

Lucy Power

Lucy Power

LUCY POWER

Ontwerpteam: Boris Tellegen & Maurer Untited Architects.

Locatie: dak DAVO-gebouw Noordzeestraat, hoek Scheepvaartstraat.

Bovenop de laatste boog van het DAVO-gebouw wordt de veelvormigheid van LUCY POWER geplaatst. Bereikbaar met een avontuurlijke trap. De vervlechting van de krachtige en stoere beeldtaal van graffiti-artiest Boris Tellegen en de high-tech architectuur van Marc Maurer heeft hier een letterlijk hoogtepunt bereikt. De rauwe huid is samengesteld uit locaal gevonden en gerecyclede bouwmaterialen en opnieuw gebruikte bouwproducten. Cradle to cradle in optima forma. Het interieur volgt de materialisering en de kubistische architectuur van het exterieur en geven de bezoeker gevarieerde uitzichten door de veelzijdig gerichte vensters. Het gefragmenteerde dak is bezet met zonnepanelen die niet alleen de LUCY POWER maar als een ware ‘feeder’ ook de overige Lucy’s voorzien van energie.

Het team van LUCY POWER kende elkaar al vanwege een eerdere, goed bevallen samenwerking. De deelnemers erkennen dan ook de meerwaarde die de samenwerking doorgaans oplevert. In Lucy Power heeft vooral de architect het gevraagde programma vormgegeven in plattegronden. De kunstenaar heeft daar vervolgens de vormgeving vanuit zijn specialisme aan toegevoegd. Dit eerste resultaat is daarna in gezamenlijkheid verder uitgewerkt waarbij de informatie-uitwisseling al pingpongend, vooral via e-mail heeft plaats gevonden. Voor de realisatie gaat het team vooral uit van zelfbouw in samenwerking met lokale leveranciers van nieuwe maar vooral gebruikte en te recyclen materialen en producten. Daardoor zal dan ook in belangrijke mate het uiteindelijke ontwerp bepaald gaan worden. Mede om die reden is de gekozen locatie – boven op een bestaand dak – in principe uitwisselbaar.

'making of' fotoshoot Lucy in the Sky

Met Medea Fotografie, Spatiebalkfilm, Bestwerk, Guido de Vries, Annemiek Pruijt, Janneke Bloemendal en Mirrianne van Doorn

05.03.2012

verslag opening Lucy in the Sky

verslag opening Lucy in the Sky

In het ontwikkelingsplan voor het Havenkwartier in Deventer is ruimte voor bottom-up initiatieven. Het kunstenaarsduo de SpaceCowboys en ontwerpbureau Bestwerk hebben die mogelijkheid benut door het idee te opperen om boven op het atelier van de Spacecowboys een kleine toevoeging te maken als loungeplek waar je tussen de bedrijven door kort maar aangenaam kunt verblijven. Dit idee heeft zich vervolgens ontwikkeld tot het project ‘Lucy in the Sky’. Architectuurcentrum Rondeel heeft het project geadopteerd en gefaciliteerd. Inmiddels zijn door vier ontwerpteams vier kortverblijfeenheden ontworpen voor vier locaties. De expositie van de vier Lucy’s werd op 23 februari geopend en is nog t/m 18 maart te zien in Architectuurcentrum Rondeel.

In het project Lucy in the Sky komen meerdere initiatieven samen. Naast het idee van Albert Dedden en Paul Keizer (samen vormen zij de SpaceCowboys, makers van monumentale beelden in de openbare ruimte) en Timo Bralts van Bestwerk was er het thema Architectuur&Kunst uit het Jaarprogramma 2011 van Architectuurcentrum Rondeel en de maatregel van de provincie Overijssel om binnen het programma Cultuur&Ruimte de samenwerking tussen beeldend kunstenaars en architecten te stimuleren. De gebundelde initiatieven hebben geleid tot de samenstelling van Team Lucy, waarin naast de SpaceCowboys en grafisch ontwerper Timo Bralts, ook Architectuurcentrum Rondeel, het Kunstenlab en cultuurmanager Guido de Vries deelnamen. Dit team heeft er voor gezorgd dat Lucy in the Sky vaste voet aan de grond kreeg. De ontwerpteams werden samengesteld, locaties in overleg met de gemeente vastgesteld, financiering voor het eerste traject zeker gesteld, een programma van eisen opgesteld en een planning uitgezet. Vanaf het begin van het project was de insteek om de te ontwerpen Lucy’s ook daadwerkelijk te gaan realiseren en te exploiteren als horecaverblijf voor korte of langere duur. Het voorlopige resultaat van het project is nu van 24 februari t/m 18 maart 2012 in Architectuurcentrum Rondeel te bewonderen.

De vier ontwerpteams zijn door Team Lucy samengesteld op basis van veronderstelde gelijkwaardigheid en gevonden overeenkomsten in ontwerpresultaten (daarnaast speelde een zeker mate van intuïtie een rol in de keuze...). Opmerkelijk was dat bij de telefonische benadering van de acht deelnemers er direct enthousiasme en bereidheid tot deelname werd getoond. Binnen een tijdspanne van vier uur werden de partijen benaderd en werd hun deelname bevestigd! Een eerste bijeenkomst in het Havenkwartier vond plaats op 15 november 2011, waarbij de teamleden met elkaar konden kennismaken, er afstemming was of er ook daadwerkelijk een klik was, en waarbij de locaties werden bezocht en verdeeld. Op 10 januari 2012 werd een tussentijdse presentatie georganiseerd op locatie.
door Tom de Vries

opening expositie

opening expositie

Beste lezer,

Graag nodig ik u uit voor de opening van de expositie Lucy in the Sky op donderdag 23 februari in het Rondeel Deventer (20.00 uur)

De expositie toont 4 schetsontwerpen van tijdelijke units ontworpen door teams van kunstenaar en architect*. Deze units zullen uiteindelijk in het Havenkwartier bovenop bestaande industriële panden geplaatst worden en dienen als B&B, kortverblijf en artist in residence.
Tijdens de opening presenteren de 4 teams de ontwerpen toelichten en zullen Anne Marie Commandeur (stijlinstituut.nl) en Edwin Oostmeijer (oa voorzitter commissie Stedenbouw Stimuleringsfonds voor Architectuur) een inleiding geven.

NOTE:
Speciaal voor mensen die interesse hebben in het leveren van een bijdrage aan dit project (als leverancier / financier / grootverbruiker etc) is er vanaf 17.30 een programma incl buffet. Tijdens dit programma wordt uitgebreider ingegaan op het proces van het realisatietraject.
Hier zal onder andere Hester Maij, gedeputeerde Landelijk Gebied en Culturele Infrastructuur in de provincie Overijssel toelichten waarom de Provincie dit project ondersteunt. Mocht u interesse hebben hierbij aanwezig te zijn stuur dan een mail aan guido@guidodevries.nl

De jeugd van tegenwoordig zingen over Lucy :-)

23.02.2012

Maurer United & Boris Tellegen in Deventer!

Maurer United & Boris Tellegen in Deventer!

bezichtiging met Marc Maurer en Boris Tellegen in het havenkwartier op zoek naar de lokatie van 'hun' Lucy. De eerste keuze is gevallen voor de plek bovenop WILLIE! Nu nog onderzoeken of op deze plek een Lucy geplaatst mag worden. Keep U posted!

08.12.2011

2 Lucy's op station CS Amsterdam!

2 Lucy

inpirerende huisjes op poten op Amsterdam CS. Waar zijn deze gebouwtjes eigenljk voor? Deze units zijn inspirerend voor de ontwerpen die in Deventer gerealiseerd gaan worden in de 2e helft van 2013.

25.11.2011

teamleden #1/8: SpaceCowboys

teamleden #1/8: SpaceCowboys

De SpaceCowboys (Albert Dedden en Paul Keizer) gaan samenwerken met Ellen Schild (StudioGroenenSchild)
www.artics.nl

15.11.2011

teamleden #2/8: Groen+Schild

teamleden #2/8: Groen+Schild

Ellen Schild vertegenwoordigt studio Groen+Schild en gaat samenwerken met de SpaceCowboys
www.studiogroenenschild.nl

15.11.2011

teamleden #3/8: Maurer United

teamleden #3/8: Maurer United

Maurer United gaan de samenwerking aan met Boris Tellegen
www.maurerunited.com

15.11.2011

teamleden #4/8: Boris Tellegen

teamleden #4/8: Boris Tellegen

Boris Tellegen werkt samen met Maurer United
www.deltainc.nl/

15.11.2011

teamleden #5/8: Rob Sweere

teamleden #5/8: Rob Sweere

Rob Sweere gaat samenwerken met Mulders vandenBerk architecten
www.robsweere.nl

teamleden #6/8: Mulders vandenBerk

teamleden #6/8: Mulders vandenBerk

Mulders vandenBerk architecten gaan samenwerken met Rob Sweere
www.muldersvandenberk.nl

teamleden #7/8: Andreas Hetfeld

Andreas Hetfeld gaat samenwerken met DUS architects
www.hetfeld.nl

teamleden 8/8 DUS architects

Unlimited Urban Woods | DUS Architects from olga busch on Vimeo.

DUS architects gaat samenwerken met Andreas Hetfeld
www.dusarchitects.com/

Lucy deelnemers bekend!

Studio Groen+Schild, Deventer / SpaceCowboys, Deventer
Boris Tellegen, Amsterdam / Maurer United Architects, Maastricht
Rob Sweere, Arnhem / MuldersvandenBerk, Amsterdam
Andreas Hetfeld, Lent / DUS Architects, Amsterdam